Folkteatern Järnet

Rubriken

Folkteatern Järnet är en förening med två ibland tre aktiva grupper.

Vi har en egen lokal för repetitioner och föreställningar på kulturhuset Gjuteriet i Karlstad. Föreningens verksamhet varierar men administreras av Folkteaterns styrelse.

Medlemsavgift för aktiva i föreningen 200 kr medan stödmedlemmar betalar 100 kr. Kursavgiften per termin 1.000 kr och 800 kr för heltidsstuderande för grupper med arvoderad ledare. Grupp utan ledare har en terminsavgift på 400 kr resp. 300 kr för heltidsstuderande. Man blir medlem läsårsvis.

Folkteatern Järnet

Folkteatern Järnet har funnits i många år och är en av de äldsta amatörteatergrupperna i Karlstad. Rötterna finns i 70-talet.

 

Korridoren på andra våningen på väg till teaterlokalen Järnet vittnar om otaliga uppsättningar genom åren. Klassiker som Shakespeare, Strindberg, Lagerlöf, men också nyskriven dramatik av Birro, Pleijel, Khemiri, Oates. Valet av pjäser har alltid skett i en kollektiv process och utifrån de människor som utgör den aktuella gruppen. Ensemblen resonerar tillsammans fram till vad man vill spela och varför. Ofta vill teatergruppen berätta en historia för att belysa olika samhällsfenomen.  

 

Ena gruppen arbetar nu med en egen uppdatering av Tjechovs Tre systrar, den andra repeterar in en pjäs kring åldrandet av Carin Mannheimer med premiär i höst.

 

Den nyrenoverade teaterlokalen Järnet är med sina 40 platser en attraktiv alternativ spelplats också för mindre konserter, videoinspelningar, som repetitionslokal m.m

Läs mer eller boka lokalen här.